Kedudukan dinamik berasaskan pembaikan halaju bagi mengoptimum komputasi perlanggaran dalam simulasi kain

Nur Saadah Mohd Shapri, and Riza Sulaiman, and Abdullah Bade, (2016) Kedudukan dinamik berasaskan pembaikan halaju bagi mengoptimum komputasi perlanggaran dalam simulasi kain. Asia-Pacific Journal of Information Technology and Multimedia, 5 (2). pp. 63-73. ISSN 2289-2192

[img]
Preview
PDF
891kB

Official URL: http://ejournals.ukm.my/apjitm/issue/view/871

Abstract

Kajian ini bertujuan membangun Teknik Kedudukan Dinamik Berasaskan Pembaikan Halaju (VcCPBD) bagi mempertingkat kestabilan tindak balas perlanggaran melibatkan kedudukan, halaju dan pecutan nod partikel selepas berlaku perlanggaran Sesama Sendiri (SCD). Uji kaji menunjukkan perlanggaran teknik VcCPBD yang direkod adalah tidak melebihi 5 mili saat pada setiap langkah masa. Selain daripada itu, purata perlanggaran teknik ini juga mencapai nilai lebih kecil sebanyak 1.018% berbanding dengan teknik Halaju Gerakan 1.995% dan teknik Berasaskan Kedudukan Dinamik (PBD) 1.151%. Uji kaji turut menunjukkan teknik yang dicadang dapat menjana peningkatan masa komputasi perlanggaran yang signifikan berbanding dengan pendekatan tradisional.

Item Type:Article
Keywords:Pengesanan perlanggaran sesama sendiri; Tindak balas perlanggaran; Komputasi perlanggaran
Journal:Asia - Pasific Journal of Information Technology and Multimedia (Formerly Jurnal Teknologi Maklumat dan Multimedia)
ID Code:10063
Deposited By: ms aida -
Deposited On:26 Jan 2017 01:09
Last Modified:01 Feb 2017 06:40

Repository Staff Only: item control page