Nurul Nuraliya Shahrai, and Abdul Salam Babji, and Mohamad Yusof Maskat, and Salma Mohamad Yusop, (2020) Kandungan kemarmaran stik Ribeye dan kesannya terhadap ciri-ciri kualiti tekstur dan mikrostruktur daging. Sains Malaysiana, 49 (7). pp. 1543-1552. ISSN 0126-6039
|
PDF
723kB |
Official URL: http://www.ukm.my/jsm/malay_journals/jilid49bil7_2...
Abstract
Kajian ini dijalankan bagi mengenal pasti kandungan lemak intraotot (kemarmaran) dan kesannya terhadap ciri-ciri kualiti tekstur dan mikrostruktur daging stik ribeye daripada empat baka lembu berbeza iaitu Wagyu, Angus, Brahman dan Kedah-Kelantan (KK). Darjah kemarmaran diukur dengan menggunakan analisis imej berkomputer dan didapati mempengaruhi kelembutan daging. Keputusan menunjukkan sampel Wagyu yang mempunyai lemak intraotot yang tinggi (33.90%), turut mempunyai kapasiti pengekalan lemak (86.32%) yang tinggi secara signifikan (p<0.05) dan daging yang paling lembut (p<0.05) berbanding sampel Angus, Brahman dan KK. Berdasarkan ciri-ciri mikrostruktur daging, ruangan antara gentian otot dan diameter gentian otot didapati lebih besar bagi Wagyu berbanding sampel lain masing-masing pada ukuran 23.40 dan 47.01 µm. Perbezaan kandungan lemak intraotot sampel Wagyu dan KK turut diperlihatkan dalam imej mikrograf sampel daging.
Item Type: | Article |
---|---|
Keywords: | Analisis profil tekstur; Gentian otot; Kandungan kemarmaran; Lemak intraotot |
Journal: | Sains Malaysiana |
ID Code: | 15618 |
Deposited By: | ms aida - |
Deposited On: | 09 Nov 2020 02:53 |
Last Modified: | 10 Nov 2020 09:00 |
Repository Staff Only: item control page