Percampuran kod dalam kalangan peniaga dalam talian di instagram

Mimi Suhana Hakim, and Nur Afiqah Ahmad Raof, and Sa’adiah Ma’alip, (2021) Percampuran kod dalam kalangan peniaga dalam talian di instagram. Jurnal Melayu, SI . pp. 579-601. ISSN 1675-7513

[img]
Preview
PDF
696kB

Official URL: https://ejournal.ukm.my/jmelayu/issue/view/1446

Abstract

Makalah berbentuk kualitatif deskriptif ini bertujuan untuk mengenal pasti dan menganalisis fenomena percampuran kod dalam kalangan peniaga dalam talian di media sosial Instagram. Selain itu, metode semak melalui teknik analisis kandungan turut digunakan bagi tujuan pengumpulan data kajian. Pemerolehan data adalah daripada iklan-iklan yang dipaparkan di akaun Instagram Dherbsholding Hq, Wawacosmetic Hq dan Kekasih Hq. Teori oleh K. Kanthimathi (2007), iaitu fungsi percampuran kod terdiri daripada fungsi sikap, laras bahasa, ekspresif, arahan, pengulangan, sosialisasi, rujukan, instrumental dan pendedahan bahasa asing telah menjadi aspek utama dalam mendorong hasil penulisan makalah ini. Penganalisian dibuat terhadap paparan video dan gambar iklan ketiga-tiga akaun Instagram dari Jun 2020 sehingga Mei 2021. Hasil kajian mendapati fungsi sikap dan arahan merupakan fungsi yang mendominasi dalam pertuturan peniaga dalam talian di Instagram kerana berkait rapat dengan latar belakang penutur serta tujuan utama percampuran kod dilakukan.

Item Type:Article
Keywords:Fungsi percampuran kod; Media sosial instagram; Peniaga dalam talian; Percampuran kod; Teori K. Kanthimathi (2007)
Journal:Jurnal Melayu
ID Code:18394
Deposited By: ms aida -
Deposited On:07 Apr 2022 07:31
Last Modified:13 Apr 2022 04:34

Repository Staff Only: item control page