Penilaian pengambilan sisa racun perosak melalui pemakanan

Nurul Izzah Ahmad, and Aminah Abdullah, (2004) Penilaian pengambilan sisa racun perosak melalui pemakanan. Sains Malaysiana, 33 (1). pp. 129-145. ISSN 0126-6039

Full text not available from this repository.

Official URL: http://www.ukm.my/jsm/english_journals/vol33num1_2...

Abstract

Pencemaran makanan merupakan masalah global yang berpunca daripada aktiviti perindustrian dan pertanian atau semasa pemprosesan atau penyimpanan makanan. Pencemaran ini akan mengakibatkan kemerosotan kesihatan kepada manusia. Terdapat pelbagai usaha daripada pihak kerajaan mahupun perindustrian untuk meminimumkan tahap pencemaran makanan. Pengurusan pencemaran makanan secara berkesan merupakan penilaian potensi risiko kesihatan yang melibatkan bahan pencemar spesifik. Program pengawasan dan penilaian makanan (CEMS/Food) dibawah UNEP, FAO dan WHO telah ditubuhkan pada 1976 dengan keanggotaan sebanyak 40 buah negara pada tahun 1992. Tujuan utama program tersebut adalah memberi makluman berkaitan tahap dan corak bahan pencemar makanan, penyebaran dan perkaitan dengan kesihatan awam serta penjualan makanan. Data yang dikongsikan oleh program ini adalah tahap bahan kimia utama didalam makanan yang menjadi diet utama. Lain-lain data termasuklah anggaran pengambilan bahan kimia tersebut melalui pemakanan serta perbandingan seterusnya kepada piawaian toksikologi atau tahap toleran mereka.

Item Type:Article
Journal:Sains Malaysiana
ID Code:3877
Deposited By: Mr Fazli Nafiah -
Deposited On:22 Mar 2012 04:23
Last Modified:22 Mar 2012 04:23

Repository Staff Only: item control page