Makanan hantaran dalam perkahwinan Melayu Kelantan: adat dan interpretasi

Aishah@Eshah Haji Mohamed, and Sulong Mohamad, and Haziyah Hussain, (2010) Makanan hantaran dalam perkahwinan Melayu Kelantan: adat dan interpretasi. e-BANGI: Jurnal Sains Sosial dan Kemanusiaan, 5 (1). pp. 103-115. ISSN 1823-884x

[img]
Preview
PDF
424kB

Official URL: http://pkukmweb.ukm.my/e-bangi/papers/2010/esah010...

Abstract

Dalam perkahwinan Melayu Kelantan, adat menuntut supaya pengantin lelaki dan wanita bertukartukar pemberian pada hari perkahwinan. Pemberian ini dinamakan hantaran dan selalunya dalam bentuk barang keperluan peribadi kedua-dua pengantin (seperti baju, alat persolekan, barang kemas) dan makanan. Makalah ini meninjau perkara yang bersangkutan dengan adat dan makna makanan hantaran dalam upacara perkahwinan Melayu Kelantan dengan memberi perhatian kepada tingkah laku dan item-item simbolik yang berkaitan dengan makanan. Perbincangan ini diasaskan kepada kajian yang dilakukan di Kelantan. Orang Melayu Kelantan masih mengamalkan adat memberi makanan sebagai sebahagian daripada bahan hantaran perkahwinan mereka. Jumlah bahan hantaran ini mestilah dalam angka ganjil. Makanan yang menjadi hantaran terdiri daripada nasi pulut dan telur semangat, sirih junjung, buah-buahan, kueh muih dan lauk paut (hanya daripada pihak pengantin perempuan). Makanan itu diletakkan di atas pahar (iaitu talam berkaki yang dibuat daripada gangsa atau tembaga) dan dihias cantik mengikut kemampuan keluarga pengatin. Kepentingan dan makna makanan hantaran ini dibincangkan dengan detail dalam artikel ini.

Item Type:Article
Keywords:Simbolisme makanan; perkahwinan Melayu; adat Melayu; makanan hantaran
Journal:e-Bangi ; Jurnal Sains Sosial dan Kemanusiaan
ID Code:4237
Deposited By: Nurhidayah Nasharudin
Deposited On:09 Apr 2012 02:47
Last Modified:14 Dec 2016 06:35

Repository Staff Only: item control page